Pelsstell

Under er det linkene til våre egne filmer, noen fører deg til vår facebook side og noen fra vår youtube kanal.
Se poteklipp - Se ørenapping - Se valpebad - Se analkjertelklemmingSe finklipp valp - Se kloklipp 

Når valpen kommer fra oss er den badet og klippet flere ganger allerede. Du bør derfor fortsette å sette valpen på et bord og børste gjennom pelsen med en karde og stålkam. Lag det som en regel at du steller hunden din på et fast sted, en fast dag i uka, da hunden bør børstes flokefri hver uke.

Du bør ikke vente for lenge før du prøver og bade valpen etter du har fått den (innen 1 uke)

Når du skal stelle valpen må du huske og alltid være konsekvent og bestemt. Bestem deg for det du skal gjøre og gjennomfør det, ikke la valpen/hunden bestemme om den vil eller ikke. Får hunden lov å bestemme selv, vil dere få et problem med det viktige pelsstellet, resten av livet.

Husk at valpen/hunden alltid skal være godt børstet før hvert bad!

Pass på å børste flokefritt fra innerst i pelsen fra huden og utover. Rundt nakke, innved ører, mellom forbeina og øverst ved albuer blir det lett floker, pass på og børst godt her også.

Puddelen skal barberes på snute, labber, under magen, rundt kjønnsorganer og nederst ved halerota. Dette er lurt å lære seg og gjøre selv etterhvert, da det er penest og reinsligst å få gjort dette ca. hver tredje uke.
Du må da investere i en hundeklippemaskin.
Fullt pelsstell anbefales minst hver 12 uke / 3 mnd. Finn deg en fast hundefrisør som kan puddelklipp.

Til børsting:

av puddel trenger man en god karde og en stålkam. Når valpen er liten er det lett og bare børste gjennom pelsen med karden. Men ettersom valpen blir større og pelsen tettere kreves det litt mer. Gå systematisk gjennom pelsen. Del gjerne inn i faste grupper. Begynn med bakbeina, så halen, forbeina, hode og kroppen, som også gjerne deles og børstes lag for lag. Bruk karden godt alle steder og avslutt med å gå gjennom hele hunden på nytt med kammen på samme måte. Slik sjekker du at pelsen er helt gjennomgredd. Prinsippet blir det samme om pelsen er lang eller kort, men selvfølgelig går det mye raskere og lettere med en kort pels. Spesielt viktig å børste hunden godt før bad slik at pelsen helt inntil huden blir børstet, huden får børstet opp gamle hudrester, og slik at hvert hårstrå er godt gredd fra hverandre. Det gjør at du får vasket huden og pelsen til hunden så godt som mulig. 

Ørene:

Pudler skal nappes i ørene. Vent til etter den er 15-16 uker. (Hvis det blir dårlig lukt og irritasjon inni ørene før denne tiden bør all pels fjernes og ørene renses godt! ) Kjøp et ørepulver og ha litt i øret. Napp litt og litt pels - alt skal bort. Det blir sikkert protester, men dette må gjøres for at hunden ikke skal få øreproblemer. Hold hunden fast og gjør jobben bestemt. Etterpå fylles ørerens i øret (gjerne Otoclean), maser og tørk godt med ørepads. Dette gjøre før bad, da det ofte blir litt seigt rundt ørene etterpå som også gjør at pels lett floker seg.
Følg alltid jevnlig med ørene, hvis hunden rister mye på hodet og klør seg, så sjekk ørene. Er de røde, lukter litt rart, kan hunden ha ørebetennelse. Kontakt veterinær!

Tenner:
Tennene kan godt få seg en omgang med en myk barnetannbørste/hundetannbørste og litt hundetannkrem hver uke - anbefales! Du kan også børste tennene til hunden med litt Corsodaily, eller Corsodyl krem (munnskyllevann / krem for mennesker som kjøpes på apotek) Tannsteinbein finnes også i flere varianter, gi et tannsteinbein innimellom, det er lurt for å forebygge tannstein. Skulle det bli tannstein kan det fjernes med en tannsteinskrape og/ eller om det blir mye, kan det blir nødvendig med en tur til veterinæren, for å få det fjernet med ultralyd. Når hunden blir voksen kan det være lurt og ta en årlig tur til veterinær for en tannrens.

Tømming av analkjertler:

Tøm analkjertlene regelmessig for å unngå analkjertelbetennelse. Tøm kjertlene når du bader hunden da dette kan være både grisete og det lukter ofte ille. Klarer du ikke dette selv så få hjelp av din faste hundefrisøren, eller veterinæren din.

Analkjertelbetennelse er ikke uvanlig. Rett innenfor analåpningen, litt på skrå nedover og på begge sider, finner vi analkjertlene. Disse produserer et sekret som tømmes ut i forbindelse med avføringen. Hvis man tømmer disse analkjertlene regelmessig, unngår man at kjertelutgangen tetter seg til og sprekker.

Symptomer på tette analkjertler kan være at hunden aker seg på baken, biter og slikker seg under halen, og hvis det pågår riktig lenge kan kjertlene bli så betente at de sprekker, dette kan gå veldig fort. Kjertlene kan vises som hissig røde byller, som kan sprekke på utsiden nedenfor endetarmsåpningen. Kontakt veterinær så raskt som mulig for behandling. Analkjertelbetennelse er meget smertefullt for hunden.

Hvordan tømme selv: På skrå nedover kjenner du de harde analkjertlene. Ta et godt tak i halerota med den ene handen og bruk den andre handen med tommel og pekefinger, klem nedenfor analkjertlene (på utsiden), og før fingrene mot endetarmsåpningen slik at sekretet kommer ut gjennom endetarmsåpningen. Hold ansiktet unna, for kjertelinnholdet kan komme som en sprut, noe som er mest ønskelig da de da lett tømmes av seg selv. Men det kan også være salveaktig tykt og tregt å få ut (da er det ekstra viktig å tømme ofte - gjerne ved hvert bad). Er det tykt og tregt må man ofte bruke ekstra krefter på å få sekretet ut.

Bading av puddel:

Før bading må hunden vær helt gjennombørstet og flokefri. Bad hver 14. dag, eller oftere ved behov, da holder du hunden din rein og pen og floker er lettere å unngå. Legg en "antigli"-matte i badekaret eller dusjkabinettet og løft hunden opp i karet. Tøm i ørerens i ørene og masser (husk at ørene skal være fri for hår fra 15-16 ukers alder). Bløt hele hunden godt med lunket vann. Bruk en god hundeshampo. (Ta en tom flaske og ha i 1del hundeshampo og 4-10 deler vann, avhengig av hvor konsentrert shampoen er). Fordel den utvannede hundeshampoen over hele hunden og vask/maser med fingertuppen hunden godt, til det skummer og du kjenner at pelsen er glatt og massere. Begynn med hodet, vask godt rundt ved ørene + ørelappene, rundt i snutepartiet og arbeid deg videre bakover på hunden. Skyll godt ut. Gjenta shamponeringen en gang til og skyll ekstra godt. Når en tror at det er skylt nok, skyll en gang til! Avslutt med balsam (blandes på samme måte som shampoo) La balsamen virke i pelsen i et par minutter før det skylles ut tilslutt, skyll godt! Press/klem vannet ut av pelsen så godt som mulig. Tørk deretter med håndklær.
Så må hunden fønes eller blåses tørr, og når hunden er tørr går du gjennom hele huden med en rein karde og etterpå en fintagget stålkam for å sjekke om alle floker er ute. Tilslutt tørkes ørene godt med ørepads til slutt.

Føning:
Hold et godt tak i hunden når du blåser/føner. Bruk en blåser, evt. føner med god effekt. Bruker du føner så bruk også karden, og børst samtidig mens du føner. En føner blir lett for varm, pass på så du ikke brenner hunden. Bruker du blåser, holder du blåserhode helt inntil huden på hunden, da trenger du ikke børste før etter hunden er tørr. Blåser anbefales! Begynn med bakparten og bakbena og gå fremover. Når du tror pelsen er tørr, så føn litt til. Dersom pelsen er litt fuktig blir det lett krøller og floker. Vær nøye! Tilslutt børstes hele hunden med karden, og avslutt med gjennomgang av stålkam.

Kloklipp:

Klipp klørne med en god klotang ca. hver 2.-3. uke. Legg hunden på ryggen i fanget ditt og hold et godt grep rundt poten når du klipper, skulle du klippe så det begynner å blø, så ha litt blodstopper på. Det er ikke farlig eller svært vondt for hunden, men man prøver jo å unngå det. Det største feilen vi ofte gjør er at vi blir skremt (av blodet), og fører det over på hunden. Skulle uhellet være ute så overse det og klipp videre. Dytt på litt blodstopp til slutt.
Protesterer hunden på at du holder poten og klipper, så la den ikke slippe unna, husk hvem som bestemmer, og husk og ros med BRA når den er rolig. Gi gjerne en godbit til hunden din etter stell, og si den har vært flink :-)

-----------

Oppsummering, når valpen er: 

9 uker: Gi valpen din sitt første bad hos deg. Husk fremgangsmåten som beskrevet over.

12 Uker: Når valpen er 12 uker skal valpen ha fullvaksine. Ta kontakt med meg eller en annen hundefrisør i din nærhet for stell av valpen. Det er alltid mye hyggeligere å møte opp på veterinærkontoret med en nystelt valp. Spør om du kan få være med på det første stellet for å se på, og spør om du lurer på noe, det er god lærdom.

15-16 uker må den få sin første ørenapping, ikke napp før denne alder da hårene sitter for hardt (hvor hardt hårene sitter er forskjellig fra individ til individ). 

4.- 6. mnd. Tannfelling: mister de alle sine melketenner, vær obs på småvariantene toy/dverg, som i noen tilfeller ikke mister hjørnetennene sine av seg selv, da vil få dobbelt sett hjørnetenner. Pass på å få trekket disse bort hos veterinæren, senest ved 6mnd alder, før det gjør skade for bittet - det kan gi feilbitt! Bestill veterinærtime hos en veterinær som kan trekke hjørnetenner på en liten hund. Er du usikker på når / om du må trekke så ta kontakt med oss.

9-12 måneder
kommer den i floke alderen. Da skifter den fra valpepels til voksenpels. Vær ekstra nøye med pelsstellet i denne perioden så ikke pelsen ender opp som en "filtmatte", noe som er slitsomt og smertefullt for både eier og hund. Det kan ende opp med en lite hyggelig og dyr affære hos hundefrisøren for å få ut alle flokene.

15 måneder: Skal hunden ha sin andre fullvaksine. Husk at en nystelt hund er hyggeligst og ta med til veterinæren. Følg opp hvert år med vaksine, hvert år med kennelhostevaksine og hvert 3. år med fullvaksine. Skal dere reise utenlands så må du se til at rabisvaksine og markkur er tatt etter regler.

Altså: Venn hunden til å bli håndtert og stelt. Blir det protester, så ikke gi deg, det er du som bestemmer, men vær vennlig og gi ros når den er rolig og du kan gjøre arbeidet greit.