Agility

Agility er en av verdens mest populære hundesporter og den startet som pauseunderholdning under Crufts, verdens største hundeutstilling, i 1978.

En agilitybane inneholder forskjellige hinder som bl.a. hopp, tunneler, slalåm, balansebom, møne og vippe.

Det konkurreres individuelt i fem størrelsesklasser:
• Extra Small (XS): for hunder under 28 cm i mankehøyde
• Small (S): for hunder under 35 cm i mankehøyde
• Medium (M): for hunder fra og med 35 og under 43 cm i mankehøyde
• Large (L): for hunder fra og med 43 og under 50 cm i mankehøyde
• Extra Large (XL): for hunder fra og med 43 cm i mankehøyde 

Mer info om regelverk og str. - se link under her:

https://kgaginformerer.wordpress.com/regelverk-2022/?fbclid=IwAR3hgOfweE9TElOCXkMDrUdQ9xZbB4umFKGWEeJgeDTaNWFWnK4VnRBhAK0

Man begynner i klasse 1 og kan gjennom resultater kvalifisere seg opp til klasse 2 og videre opp til klasse 3 som er den høyeste ferdighetsklassen. Mange driver også med agility kun for å aktivisere og ha det gøy med hunden sin.

I en konkurranse er målet å komme seg gjennom banen på kortest mulig tid uten feil, banen er aldri den samme og det er dommeren som står for designet. Og det er viktig og alltid være positiv og ha et godt samspill med hunden din.

Agility kombinerer fart og godt samarbeid mellom hund og fører. Hundene løper løs og tas gjennom banen av føreren ved hjelp av kommandoer, tegn og bevegelser. Det er viktig være forsiktig med og trene på agilityhinderne hunden er ferdig utvokst, da dette kan være en belastning for hunden. Men det er mye grunnarbeid i meget små økter, som kan startes på fra valpen er bare uker gamle. Hunden må være 18 måneder før man kan begynne å konkurrere.

Om du ønsker å prøve deg på denne spennende sporten er det bare å ta kontakt med din lokale hundeklubb eller en raseklubb som driver med agility.